Constanta, cel mai vechi oras locuit de pe teritoriul tarii nostre, a fost fondat de catre colonistii greci sub numele de TOMIS (=taietura in greaca). Legenda spune ca vestitul Iason si argonauţii (echipajul navei Argus) s-au oprit in aceste locuri dupa ce furasera "Lana de Aur" si luasera ostatic pe fiul regelui Colhidei (Georgia). Fiind urmariti de flota regelui Aetos, ce-si dorea fiul inapoi, acestia au taiat in bucati trupul fraged al ostaticului si au răspândit bucăţile pe tot intinsul acestui teritoriu ca să-l întârzie pe rege, deoarece trebuia să le caute şi să le adune pentru funeralii, dandu-le acestora cat mai mult timp pentru a fugi spre stramtoarea Bosfor.
Deci, Tomis-ul („locul tăierii”), este un punct de referinta in istoria acestui teritoriu, grecilor luandu-le locul romanii care au tinut piept numeroaselor invazii gotice, scitice, hunice, slavice, a cumanilor, tătarilor şi turcilor.
Constantin cel Mare schimba denumirea asezarii, in cinstea surorii lui, treptat-trepatat transformandu-se din acel asezamant infloritor Tomis, intr-un sat de pescari greci şi turci, cu câţiva negustori armeni, numit Constanta.
Ce a urmat vedeti si voi in ziua de azi. O mare comunitate culturala formata din multe etnii care mai de care mai bogate in traditii si obiceiuri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu