Am aflat si eu, in sfarsit, dupa ce aflase tot satul ca exista pe piata mai multe produse alimentare care sunt daunatoare organismului, dar care se vand binemersi in hipermarketuri fara sa se ia vreo masura.
In primul rand, am aflat ca maslinele negre, alea "babane", frumoase, umflate sunt de fapt colorate artificial prin oxidare, cu gluconat si ca in hipermarketuri se vand vrac fara vreo specificatie pe placuta de afisaj a pretului. Adica, daca tot iau la oferta si chiar taiate rondele, macar sa stiu ca-s si colorate artificial ca sa fie tacamul complet. Alea verzi sunt crude si pastrate in saramura asa ca nu aveti de ce va teme.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a efectuat cateva controale prin magazine pentru a constata modul de comercializare a acestui produs si... surpriza: rau de tot, nene! Aveti nota de constatare aici. Ca sa nu aveti probleme cu alesul maslinelor trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
Maslinele, sunt si ele fructe ca oricare altele si sunt in doua culori: verzi, adica necoapte, si negre, adica coapte. Fructele crude trebuie puse in saramura ca altfel nu sunt bune, sunt fade, deci masline verzi nesarate nu o sa gasesti. Ele trebuie tinute la desarat, eventual, daca nu poti manca sarat. Mai sunt si maslinele innegrite artificial. Ca sa recunosti maslinele negre de calitate (culese coapte) fii atent la cum arata:
-maslinele nu trebuie sa fie toate de aceeasi culoare, negru uniform
-culoarea nu trebuie sa fie negru ci maro, gri, violet
-daca la ingrediente e prezent gluconat inseamna ca maslinele au fost oxidate artificial sau oricum s-a incercat uniformizarea culorii
-pulpa trebuie sa fie mai moale, din acest motiv nu li se poate scoate samburele cu masina. Toate maslinele negre fara sambure sunt de fapt masline oxidate.
-aspectul cu riduri spune ca maslinele erau mature si au fost tinute si la uscat. La fructele mature aspectul lasa sa se vada ca maslinele au fost presate unele peste altele in bidoane.
-evita fructele bine umflate si tari. Ca sa aiba acest aspect trebuiau culese crude.
- pe langa toate astea este vorba despre gust. Pe langa sare ele trebuie sa aibe gust de masline... Din pacate unele masline de la noi sunt doar foarte sarate.
In al doilea rand, am aflat ca noul peste descoperit de nevasta-mea, cel numit pangasius, care are un pret foarte mic in Carrefour, Real, Metro, este un peste crescut in apele unui rau mizerabil din Vietnam, hranit cu un mix adus din Peru alcatuit din peste mort, oase de peste putregait, reziduri din soia si alte cereale, injectat cu hormoni derivati din urina femeilor gravide, adusi din China si livrat pe piata franceza unde a cunoscut un succes notabil la concurenta cu alti pesti consacrati.
Pentru o analiza mai atenta puteti citi un material aici sau puteti urmari un reportaj video facut de un jurnalist chiar pe raul Mekong, acolo unde sunt crescuti acesti pesti otravitori. Sa stiti ca pangasius este un peste oceanic foarte bun daca este prins in mediul sau natural, dar daunator organismului daca este crescut in conditiile descrise mai sus.
Oricum, in ambele cazuri, trebuie sa li se ceara hipermarketurilor sa afiseze din ce tara este adus produsul, ce are in componenta si ce modificari i s-au facut in structura. Nu de alta, dar ne laudam ca ducem o viata sanatoasa si uite cum putem ajunge pe patul de spital.
2 comentarii:
gogoasa! eu am citit si m-am cam speriat de cele scrise de tine. credeam si banuiam ca mancam rahat dar nu si la propriu. oricum, acel pangasius este cel mai prost peste posibil aparut de pe piata, fara gust si fad. stiu e usor de gatit ca nu are oase dar nici gust n-are! si cand ma gandesc la urina femeilor si la oasele mucegaite....bleah!! imi vine sa vomit!
bai, uite eu ajung in noaptea asta la constanta. in cazul in care mai esti pe acolo si nu in alt oras, asta-i nr meu 0745753526 si poate dai un bip sa te sun sa ne vedem. ce spuneti? va pup, eu vio
Bine ca nu maninc masline...
Trimiteți un comentariu