Munca-bratara de aur.

Munca innobileaza, dupa cum spune un proverb latin, dar intotdeauna ea iti da mari batai de cap daca nu stii in ce directie s-o apuci. De aceea e bine sa incerci sa muncesti pana iti vei gasi job-ul potrivit, cel pe care l-ai face de placere pana la pensie. Da, dar unii isi schimba placerea de la o luna la alta. Un exemplu in acest caz este si colegul meu de munca, un indecis in ale joburilor, un baiat cu idei prea multe si solutionari prea putine. Il cunosc de vreo 3 ani, de cand s-a angajat ca sofer la firma, timp in care am incercat sa-i ascult cat mai mult ideile mai mult sau mai putin geniale.

A inceput prin a-si dori sa ajunga inginer mecanic la una din marcile auto de prestigiu, in acest sens ajutandu-l facultatea de ingineri auto pe care tocmai o facea. Sofand el zi de zi la noi, carand etichete din greu, si-a dat seama ca viitorul lui este sa devina sofer de tir, mai ales ca este un mare iubitor de calatorii. Ca o paranteza tin sa va precizez ca facea cu amarata lui de Dacie vreo 200 Km/zi numai in oras ca sa-si plimbe iubita. Dupa o perioada, omu` si-a dat demisia pentru a se inrola in partidul tiristilor, dar a avut o mare dezamagire cu noua lui slujba atunci cand s-a uitat in buzunar, asa ca si-a spulberat si acest vis. Nemaiavand ce face, s-a sucit dupa vreo cativa baietasi apucandu-se de constructii, loc in care a descoperit cum este sa mananci fasole cu carnati la borcan, cum se pune gresia, cum se doarme cateva ore la soare pe schela, cum zidesti, cum fluieri pizdele de pe strada, si cate si mai cate. Oricum, omu` a invatat meserie multa, dar nenorocul a facut sa de-a faliment firma si s-a trezit ca nu mai are ce face.

S-a decis ca cea mai buna si sigura munca este sa fii bugetar, asa ca s-a apucat de alta facultate, pe precedenta scufundand-o, una in care managementul si marketingul fac casa buna. Deci, s-a apuncat omu` de invatat economie. Intre timp, ca sa mai castige un ban pentru supravetuire, fiindca facultatea o platea ma-sa, omu` nostru s-a intors la mine, la firma. Ghici pe ce post? Tot ca sofer, dar cu mai multe responsabilitati, printre care si cea de a te face sa razi. Nemaiplacandu-i munca pe care o face, mai nou, se tot gandeste sa se faca marinar, chiar daca nu-i prea convine ca-si lasa nevasta cate 4 luni singurica acasa. "Lasa ca am grija de ea", am tinut sa-i precizez. Prietenul la nevoie sa cunoste. Munca de vaporean este banoasa, fiindca tat-su face meseria asta de ceva ani, dar tre` sa inveti multa matematica la facultate. Si cum prietenului nostru nu-i prea place matematica, ca sa nu mai spun tot ce tine de facultate si de invatamant, a renuntat si la gandul asta.

Intr-o zi, vine fericit nevoie mare si-mi zice ca a descoperit meseria care-l va duce pana la pensie si ca pentru asta a alocat deja un buget. "Care-i? Intreb curios." "Mecanic de locomotiva, imi spune omu`." Deja incep sa-l cred nebun, dar el are tot felul de argumente pe care tine sa mi le impartaseasca, sa-mi dau seama ca se documentase. Dar nu a durat mult si m-a anuntat ca nu-l mai intereseaza slujba fiindca se anuntau deja restructurari si ca, oricum CFR-ul n-o duce prea stralucit, iar Rapidul e o formatie de cacat. Bine, ma, dar cum ramane cu calatoriile, cu calcatul vacilor pe sine, cu dormitul prin gari, cu trasul semnalului de alarma? A fost un vis, vine imediat replica.

Am crezut o perioada ca s-a potolit fiindca nu mai aducea vorba de planuri de viitor, nici macar in ceea ce priveste relatia cu prietena lui. Dar, cum nici o minune nu tine mai mult de cateva zile, omu` nostru vine decis intr-o dimineata sa-si dea demisia. Gata cu prostiile, el va pune pe roate afacerea proprie impreuna cu parintii, isi va face propria firma si totul va fi perfect. Va fi patron. Cat credeti ca a durat? Putin, ati avut dreptate. Tot sofer a ramas.

Acum, de curand, dupa sarbatori, prietenul meu si-a dereglat organismul dupa ce-a consumat tone de porc, tone de alcool si a pierdut nopti intregi la rand. Asa, ca soferul nostru si-a continuat concediul la pat, un medical cu doar 80% din salariu. Ce i-au descoperit medicii nu pot sa va spun, in schimb va pot spune ce nu i-au descoperit si restul treceti-l pe lista. Cat zacea intins pe canapea, cu ceiutul langa el, omu` s-a uitat la stirile de la ora 5 si si-a dat seama ca munca cea mai placuta este cea de pompier. Salvezi vieti si mai si lucrezi 1 zi cu alte 2 libere. Perfect. Da, dar daca il trimit aia la descarcerare unde tre` sa traga oamenii din masina ca pe vaci? Nu, n-ar putea. Asa ca s-a mai dus o meserie de pe lista. Deci, omu` nostru e bolnav nevoie mare si-si cauta tratament. Cum boala iti ia mintile, omu` nostru s-a decis ca, dupa ce termina cu statul la pat, sa se apuce de farmacie, un domeniu in care te poti trata singur. Asa ca gata cu facultatea de bancheri, de maine ne facem farmacist.

Zilele au trecut si-a venit omu` la munca fiindca statul nu-ti permite mai mult de 10 zile de concediu medical. Cum nu se simtea extraordinar, omu` se tot plangea de boala ce-l macina, iar eu nu faceam altceva decat sa-l fac sa rada ca sa mai uite. Si uite asa am inceput, intr-o zi cu glumele morbide la adresa lui si de aici am ajuns la faptul ca i-ar placea sa se faca preot. Da, preot, ati auzit bine. Omu` nostru a luat-o razna. Cica va renunta la facultate, la care a picat mare parte din examene si se va inscrie la seminar. Cica se castiga bine, iar preotii au numai masini bengoase.

Doamne, ajuta-l sa-i vina mintea la cap!

0 comentarii: